DEN HAM WAAKT

06-27101194

DE SPELREGELS

Algmeen:

Een BuurtWhatsApp is bedoeld als buurtwacht, niet als buurthuis. Niet alle buurtbewoners zitten te wachten op een overvloed aan berichten. Door regelmatig gezellige en grappige berichten te plaatsen, kunnen berichten die er écht toe doen over het hoofd worden gezien of niet snel worden opgemerkt.

  • Let op het taalgebruik.
  • Geen overbodige berichten
  • Plaatst iemand een verkeerd bericht, reageer dan niet! De regiegroep spreekt de persoon hierop aan!

 

Leeftijd:

Een BuurtWhatsApp is een serieuze zaak. Wij stellen daarom een minimumleeftijd van 16 jaar in. WhatsApp is een burgerinitiatief. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Gebruik de BuurtWhatsApp volgens de SAAR afkorting.

 

SAAR:

  • Signaleer
  • Alarmeer 112
  • App om uw waarneming bekend te maken. (alleen actuele meldingen)
  • Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. De bedoeling is het verstoren van de plannen van de verdachte persoon (“ zaak stuk te maken”). Doe dit alleen als dit veilig kan zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.

 

Verdachte situaties/heterdaad:

Een BuurtWhatsApp is bedoeld om verdachte situaties te signaleren, melden en eventueel te verstoren. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Speel nooit voor eigen rechter en waarschuw bij heterdaad altijd de politie via 112. Een verdacht persoon kan onschuldig zijn, maar door berichten in de groep door alle deelnemers als crimineel worden aangezien. Wees dus terughoudend met acties en neem contact op met de politie. Belt u 112 naar aanleiding van een gemelde situatie in de BuurtWhatsApp, laat dit dan aan de groep weten zodat er geen vijftig telefoontjes naar de politie worden gedaan.

 

Misbruik:

Als een geplaatste reactie niet bijdraagt wordt dit gezien als misbruik, even als reacties op de eerste reactie.

Bij misbruik wordt middels privé bericht eenmaal een officiële waarschuwing verstrekt. Na deze waarschuwing volgt de eerste gele kaart bij de tweede gele kaart wordt u verwijderd uit de groep.

*Vermijd onnodige reacties in de groep*